Oni dolaze...STELA MIKULIN - Radikalan dijalog -izlozba

Oni dolaze...STELA MIKULIN - Radikalan dijalog -izlozba

U sklopu projekta Oni dolaze... u utorak, 7. svibnja u Galeriji SC održat će se otvorenje izložbe Radikalan dijalog autorice Stele Mikulin s početkom u 19 sati.

Izložba je otvorena do 15. 5., radnim danom od 12 do 20 sati te subotom od 10 do 13 sati.


"Radikalan dijalog" istraživački je projekt autorice Stele Mikulin kojim se ispituju principi kreiranja misli, zapažanja i ideja, te rekonstruira način na koje ih međusobno dijelimo čime se također razotkriva procesualnost umjetničkog rada kao i važnost misaonog razvoja rada. Usmjeravanjem pažnje prema procesima komunikacije i interakcije, kroz svoj rad autorica istražuje načine kako te procese učiniti intimnijima i otvorenijima za razliku od uobičajenih verbalnih i direktnih formi razmjene informacija.


"Radikalan dijalog" odvija se kroz dva ključna segmenta: prvo, putem online whiteboard platforme, te potom u prostoru galerije. Posredstvom online bijele ploče za pisanje, autorica vodi interaktivni dijalog već postavljenim sadržajem u obliku pitanja i vizualnog sadržaja koji potiče na reakcije i nadopunjavanje sudionika. Neke od smjernica, uputa i pitanja kojima se započinje i vodi dijalog: Što je značajno? Što čuješ? Što možeš osjetiti? Koje su posljedice šutnje? Koje mjesto zauzima zamišljeno? Na koje mjesto odlaziš kada se prisjećaš? Gdje sanjariš? - dok autorica redovno odgovara, povezuje, razlaže, propituje i nastavlja dijalog. Ovim radom Stela Mikulin nastavlja temu istraživanja poetičnosti prostora i načine na koji artikuliramo njegovu realnost kroz vlastita iskustva, sjećanja i emocije. U virtualnom prostoru tako je stvoren organski komunikacijski kanal koji se grana u mrežu ali omogućuje istovremeno odvijanje više dijaloga, na čije fragmente korisnik nailazi krećući se virtualnim prostorom. Osiguravajući anonimnost korisnicima, autorica potiče sudionike da podijele svoje misli, iskustva i osjećaje na način koji je spontan, intuitivan i poetičan. Digitalna platforma postaje mjesto otvorenog, intimnog i sigurnog razgovora.


U samom prostoru galerije, posjetitelji imaju priliku istražiti sadržaj online whiteboard platforme u njegovoj izvornoj formi, te se uključiti u razvijanje dijaloga putem linka ili priloženog koda. Fragmentirane i poetične crtice prikupljene na virtualnoj platformi materijalizirane su ispisom na papir te postavljene na bijelim galerijskim zidovima koji evociraju plohu bijele ploče za pisanje. U ovom segmentu rada autorica nastavlja dijalog uključivanjem umjetne inteligencije, koja generira novi sadržaj na temelju poruka korisnika, čime je naglašena materijalizacija digitalnog sadržaja te uspostavljen odnos stvarnog i virtualnog - hibridnog života koji definira suvremenu svakodnevicu. Uključivanjem umjetne inteligencije u sadržajno poetičan dijalog ističe se kontrast između uobičajene online komunikacije i one stvarne, intimne komunikacije, a začudni su i odgovori računala na emotivne ili pak komične upise korisnika.

Konačno, digitalna platforma Stele Mikulin postala je veliki participativni umjetnički rad ali i mjesto intimnog i sigurnog razgovora, gdje osigurana anonimnost i poticanje otvorenosti stvara međuljudski dijalog, koji je u današnjem društvu, zaista radikalna pojava. (predgovor, Jelena Šimundić Bendić)


BIOGRAFIJA

Stela Mikulin (1996.) diplomirala je 2021. na Nastavničkom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi izv. prof. art. Gordane Bakić. Od 2018. izlaže na samostalnim i skupnim izložbama, sudjeluje na nekoliko radionica i projekata (Poetika mjesta, Galerija Događanja, Zagreb, 2023.; Arhiv odsutnog, Galerija Loggia, HULU Split, 2023.; You can’t discourse without disco, Galerija Nova, Zagreb, 2022.; Eksperimentalni autoportret, Galerija VN, Zagreb, 2022.; Matrice: Informacije, Galerija SC, Zagreb, 2022.; nulta točka: Idealno mjesto, Grožnjan, 2021.; Gornji Stenjevec – narativi mjesta (Laboratorij Gajnice), online, 2021.; Arhiv odsutnog, Galerija Šira, Zagreb, 2021.; GRISIA youth 2021., Rovinj; Vrt i ostale beštije, Garaža Kamba, Zagreb, 2018., itd.).

2022. bila je od polaznica četvrte generacije WHW akademije. U svom se radu dotiče problematika doma, nasljeđa, reminiscencije i formiranja identiteta, a istražuje ih kroz elemente prostora i vremena.



Studentski centar u Zagrebu | 2023 | Izradio Refresh.hr